Paros

PAROS. In het midden van de Egeïsche Zee ligt dit zeer liefelijke eilandje, met een oppervlakte van zo’n 196 km2 (twee na grootste Cycladen-eiland/vergelijkbaar met Texel), dat voor haar bezoekers vele uiteenlopende zaken te bieden heeft.
Naast uitstekende stranden en voortreffelijke voorzieningen voor de toeristen is de bevolking van Paros uiterst vriendelijk en gastvrij.

Diegenen die Griekenland via Athene binnenkomen en de vele prachtige bezienswaardigheden, die in en om Athene te zien zijn, hebben bezocht, is de boottocht van Pireaus naar Parikia, het idyllische dorpje waar u aankomt met de ferryboot, een genot van overdadige rust.

Bij aankomst in de haven van Parikia kunt u een keuze maken uit een van de vele hotelletjes, appartementen- en bungalowcentra of kamers die worden aangeboden. Laat u niet direct overdonderen door dit aanbod, ga rustig even op de boulevard zitten, neem een frisse Frappe en beslis dan waar u een hotelletje, kamer of appartement zou willen hebben of vraag eens aan de ober of hij/zij een tip heeft voor uw verblijf.

Paros gastvrijheid…

Bij mijn bezoeken heb ik gelogeerd in een klein, sfeervol hotelletje met 8 kamers.
De gastvrouwen van “Hotel Arian”, Maria en haar schoondochter Christina, ontvangen en behandelen u met de grootst mogelijke egards en vriendelijkheid.

Geeft u de voorkeur aan een kamer-/appartement dan is “Rena’s Rooms” zeer de moeite waard. Hier wordt u door Renate, een Nederlandse Griekse en haar man Yorgos hartelijk ontvangen en tot in de puntjes verzorgd.
Deze beide gelegenheden liggen direct achter de boulevard op 5 minuten lopen van het strand en de haven.

Heeft u geen bezwaren tegen een wandelingetje van circa 15 minuten naar het centrum en het strand, dan is “Sunset View” Studio’s & Appartementen, een schitterende locatie. Gelegen op de helling van een van de heuvels achter Parikia met uitzicht over de baai. Het geheel is gebouwd in de stijl van de oude stad.

Deze accommodaties zijn slechts een greep uit (eigen ervaringen) de vele gerieflijke mogelijkheden die Paros u zoal biedt.

Paros parikia…

Wandelen door de nauwe sfeervolle straatjes met een keur aan leuke en gezellige winkeltjes, hagelwitte kerken en huisjes met blauwe luiken en de vele kooitjes met kanaries aan de gevels van de huisjes.
Het geheel wordt nog verder verfraaid door de door de zon sfeervol belichte Bougainville’s en de Kamperfoelies.

De meest pittoreske buurt vindt u rondom de “Kastro”, een 13de eeuwse Ventiaanse citadel en een evenoud kerkje. Deze beide eeuwenoude bezienswaardigheden, gelegen op het hoogste punt van het dorpje aan de boulevard, beheersen het aanzicht.
Dit kararkteristieke punt valt al direct op bij het binnenvaren van de baai. Parikia (of Paros) werd al vroeg in de oudheid bewoond en was een van de centra van de Cycladishe cultuur. Het hoofdstadje is deels gebouwd op de plaats van de Klassieke stad en breidt zich langzaam tegen de heuvels achter de hoofdweg uit. Dit gebeurt uitsluitend met op traditionele (wit en strakgevormde) wijze gebouwde huizen.

Paros kunst…

Een bezoek aan de “School of Art”, waar zowel kunstenaars van het eiland, bijvoorbeeld de Engelse sculpturist Gyp Mills, als internationale kunstenaars exposties houden is zeker de moeite waard. Diverse galeries, waaronder die van de Franse kunstenaar Fleureaux, bieden een breed scala aan hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst.

Paros genieten…

Een zalige bezigheid is om op een terrasje, onder het genot van een heerlijk Paros wijntje of Ouzootje, te genieten van de grote verscheidenheid aan mensen die zich in de zomermaanden op het eiland bevindt.

Een gesprek met de lokale, vriendelijke bevolking gaat in het Engels, met handen en voeten, tekenend op papieren tafelkleden en in de gebrekkige Griekse woordjes die wij ons via een boekje hebben eigen gemaakt.

Toeristen komen en gaan dagelijks met de ferryboten en de meeste daarvan zijn levensgenieters (jong en oud) die een rustige, culturele en sfeervolle vakantie ambiëren.
Paros biedt deze rust en ontspannen sfeer zonder lawaai (harde muziek op straten en in restaurants hoor je niet) en er zijn geen gestresste mensen.

Ook komen er de meest uiteenlopende soorten van (zeil)boten binnenlopen in de haven van Parikia die rondtoeren tussen de vele eilanden van de Egeïsche Zee.

De tendens van de meeste van deze bezoekers is dat zij zo’n vier tot vijf dagen op Paros verblijven en dan verder gaan naar een van de andere eilanden.

Paros culinair genieten…

Over de verzorging van de innerlijke mens behoeft u zich geen enkel moment zorgen te maken op Paros, want het aanbod aan gezellige restaurantjes is ruim aanwezig. Aan de boulevard met uitzicht over de entrée van de baai en de fraaie zonsondergangen, maar ook verscholen in de straatjes zijn legio kleine restaurantjes met de echte Griekse keuken te vinden.

De overheerlijke, op de tong sprankelende Paros wijnen komen van de druiven die groeien op het zuidoostelijke deel van het eiland. Dit deel is voornamelijk vlak, terwijl de rest van het eiland wordt gevormd door glooiende bergen.

Paros enkele tips…

Zo kunt u overheerlijk genieten bij het Café-Creperie “Distrato” van Menios en Patricia, op het pleintje in het hart van Parikia onder de bladeren van een meer dan 100 jaar oude Ficusboom, van uw lunch of kopje koffie.

‘s Avonds is een bezoek aan bijvoorbeeld Ouzerie/Taverna “Trata” of Oid Fish Taverna “Apostilos” (aan de boulevard van Livádi) meer dan de moeite waard. Laat de keuze van uw menu over aan de gastheer en u zult de meest uiteenlopende, met bezieling klaargemaakte, Griekse gerechten voorgeschoteld krijgen.

Wilt u een avond wat luxer uit eten, dan biedt Restaurant “Ylafini” een kaart en omgeving passend bij uw wensen (midden in het dorp in het hoofdstraatje, achter fraaie tuinmuren).

Vraag aan de lokale mensen die bijvoorbeeld in het hotel werken naar adressen van restaurantjes en andere leuke, mooie plaatsen op het eiland. Dit brengt u vaak op de meest “vreemde” plaatsen en in de meeste “verrassende” restaurantjes, waar u overigens zelf nooit zou zijn gekomen.

Paros oudheden…

Komt u naar Griekenland om (ook) te genieten wat de geschiedenis te vertellen heeft en het bezoeken van diverse bezienswaardigheden, dan moet u de grootste bezienswaardigheid, de “Kerk met de 100 deuren” (Ekatontapilianí) zeker bezoeken. Zorg ervoor dat u “gekleed” bent bij uw bezoek. Deze kerk is reeds 14 eeuwen oud en behoort tot een van de meest belangrijke kerken in het Egeïsche Zeegebied.

Via de oude buitenhof, waar u de vijf kerkklokken zomaar ziet hangen aan een hoge cipres die de tijdens een aardbeving verwoeste klokkentoren vervangt. Deze in Byzantijnse stijl gerestaureerde kerk beschikt nog over haar oude zuilen, kapellen en cryptes. De marmeren bisschopszetel en een zeer indrukwekkende doopkapel met een verzonken doopfont zijn ook nog identiek. Het hoofdaltaar bevat talrijke religieuze schilderingen.

In en direct om Pariia vindt u, het beozken zeker waard, tal van opgravigen die stukjes bloot geven van de geschiedenis van het eiland en het Oude Griekenland.

In de heuvels achter Parikia ligt de Kerk van de Heiligen (Agii) Konstantínos en Eléni en op de top bij “Dilion” vindt u de restanten van een “Tempel van Athene”. Vanuit beide punten heeft u ook een fraai uitzicht over geheel Parikia en de baai en kunt de omliggende eilanden zien, zoals ondermeer Siros, Sifnos, Serifos en Milos.

Paros musea…

Slechts op een paar minuten lopen van het centrum van Parikia ligt het Archeologisch Museum, waar u een zeer kostbaar stuk uit de geschiedenis kunt bewonderen. Hier ligt namelijk een fragment uit de beroemde Parische Kroniek, waarin de Griekse geschiedenis van vóór Homerus tot 264 voor Christus is opgetekend.
Het marmeren fragment met het bijna onleesbare opschrift werd in 1897 gevonden en het fragment dat reeds in 1627 werd gevonden in de muren van de Kastro bevindt zich in Oxford (AshmoleanMuseum).

Uw bezoek aan dit museum gaat nog verder met verschillende beelden van Parisch marmer, zoals een leeuw en een kalf, een gevleugelde Medusa met slangen en een eveneens gevleugelde Zegegodin. Deze beelden dateren allemaal uit de 5de eeuw voor Christus.
Een aan Archilochos, de uit Paros afkomstige krijgsman/dichter uit de 7de eeuw voor Christus die het Jambische Vers zou hebben bedacht, gewijde marmeren plaat kunt u zien op de binnenplaats. Naast de onder de vloer van het museum gevonden paarse, gele en blauwe Romeinse mozaïken van Heracles treft u er ook recent opgegraven marmeren inscripties aan.

In Parikia vindt u in het centrum een geheel nieuw museum, dat gewijd is aan de vondsten op het eiland Anti-Paros.

Paros met de bus…

Voor wie van wandelen houdt en veel wil zien kan gerust gebruik maken van het openbaar vervoer (auto/fiets/brommerverhuur zijn natuurlijk ook mogelijk), want vanuit Parikia rijden via een regelmatige dienst bussen over het gehele eiland.

Zo is een bezoek aan de “Vlindervallei” (Petaloúdes) zeker een bezoek waard en daarna rijdt u door naar Poúnda alwaar u met het pontje over kunt steken naar het fraaie Anti-Paros. Op dit kleine eilandje vindt u naast de typische witte huisjes en specifieke sfeer een beroemde grot. Ook kunt u Anti-Paros vanuit Parikia bereiken met een bootje dat vertrekt vanaf de kade bij de ferryhaven en u in circa 35 minuten, langs de fraaie kustlijn van o.a. Parásporos naar Anti-Paros brengt.

Aan de andere kant van het eiland vindt u Náousa, met een pittorekse visserhaven en de kleine, karakteristieke visrestaurantjes, waar de calamaris in het zonnetje op de pergola’s te drogen hangt. Vergeet vooral uw camera niet, want dit dorpje biedt voor fotografen mogelijkheden om het (familie)album te voorzien van unieke en sfeervolle foto’s (dit geldt voor al uw bezoeken over het eiland).

Op het midden van het eiland is het bezoeken van de lieflijke dorpjes, gelegen temidden van terrasvormige heuvels met olijfbomen, Kóstos en Léfkes zeer de moeite waard. In Léfkes vindt u een aantal pottenbakkerijen en in Kóstos vindt u net buiten het dorp de Pottenbakkerij “Yria”. Deze pottenbakkers maken keramiek met de traditionele beschilderingen.

Op weg naar Léfkes komt u langs de beroemde Maráthi marmergroeven, die al sedert de oudheid verlaten zijn , maar in de vorige eeuw het marmer voor de gaftombe van Napoleon nog hebben geleverd.

Liefhebbers van wandelen en er niet tegen op zien om een fikse klim te maken moeten zeker de dorre heuvel Kéfalos beklimmen. Zij worden op de top beloond met een grandioos panaorama aan de voet van een smetteloos wit klooster. Wanneer u dit doet, doe het dan laat in de middag of begin van de avond om tevens te kunnen genieten van een van de fraie zonsondergangen.

Paros stranden…

Bent u meer een genieter van zon, strand, watersport en duiken, dan biedt Paros u volop gelegenheid om hiervan te genieten.
Rondom het eiland liggen vele fraaie zandstranden war u veelal naar toe kunt met motorbootjes vanuit verschillende haventjes.
Om enkele stranden te noemen, de keuze is aan u: Kolibíthres, Langerí, Agía María, Platís Ammos en net buiten Parikia (wandelend te bereiken) het stand van Parásporos.

Blijft u in Parikia, dan liggen daar de stranden van Kriós, Marcello (met het bootje vanaf de kade) en het met pijnbomen omzoomde strand van Píso Livádi.

Voor de watersporters ligt direct bij Poúnda een compleet centrum met diverse mogelijkheden voor de (kite)surfers, zeilers, waterskiërs, etc.
Snorkelen voor de kusten is een waar genot, vele kleurrijke vissoorten passeren uw duikbril en voor de echte duikliefhebbers ligt net voor Poúnda de duikschool van de Euro Divers. Hier kunt u lessen volgen, equipment huren en onder begeleiding wrakduiken, grotduiken, etc.

Bezoek aan Paros…

Een ervaring voor de rest van uw leven en de openbaring van wat men bedoelt met de sfeervolle en rustieke eigenschappen van de Griekse eilanden en de bevolking.

Een belevenis waar u verliefd op zult worden en zult blijven…

Met dank aan Rob van der Most

Meer informatie over Paros
https://www.grieksegids.nl/cycladen/paros.php
https://www.grieksegids.be/cycladen/paros.php