Ios

Ios of Nios, zoals de lokale bevolking het eiland noemt, is een van de mooiste eilanden van de Cycladen-groep, wereldwijd bekend onder jongeren vanwege het nachtleven. Ios ligt tussen de eilanden Santorini, Paros en Naxos en beschikt over vele baaien en lange zandstranden. Maar liefst 32 km, van de 82 km lange kustlijn, zijn zandstranden!
Volgens de oude traditie was Ios het thuisland van de moeder van Homerus, maar ook de begraafplaats van de grote epische dichter. In Skarkos ligt een nederzetting uit het Vroeg-Cycladische tijdperk. Palaiokastro werd gebouwd tijdens de Byzantijnse periode aan de noordoostelijke kant van het eiland. Ios was onder Venetiaanse overheersing tot 1537, toen de Turken het eiland bezetten.

Ios Cycladen

Chora
Chora (Ios stad) ligt op de hellingen van een heuvel. Er zijn ruïnes van een middeleeuws kasteel op de heuveltop. Sneeuwwitte huisjes, pittoreske steegjes met winkels, de twaalf windmolens, kerken met gebogen klokkentorens en lichtblauwe koepels creëren een unieke woonwijk. Chora is een historische stad.

Ormos
Het is de haven van Ios. De kerk van Agia Eirini ligt aan de ingang van de haven, op de rotsen. De overblijfselen van een prehistorische nederzetting van de vroege Cycladische periode zijn gelegen op de heuvel Skarkos. Het is de moeite waard om het strand van Koumbara te bezoeken, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de zonsondergang.

Mylopotas
Mylopotas is een vakantieplek met een prachtig 1 km lang zandstrand. Bezoek de kleine kerk van Panagia in het gebied, evenals het stuwmeer van het meer. Volg ook de schilderachtige route van Mylopotas naar Manganari.

Manganari
Manganari is een gebied met prachtige zandstranden en turquoise wateren waar een deel van de film “The Big Blue” werd opgenomen. Bezoek de drie schilderachtige baaien Treis Ekklisies, Kalamos en Plakes en hun prachtige stranden, evenals het klooster van Agios Ioannis tou Kalamou.

Links:
Ios in GriekseGids.nl
Ios in GriekseGids.be
Eiland Ios reisverslag

Vakantie Ios:

Ben je op zoek naar een vakantie naar Ios? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Ios.