Milos

Milos is van oorsprong een vulkaaneiland. Op dit eiland werd in de 19e eeuw het wereldberoemde beeld van Aphrodite gevonden, dat nu in het Louvre in Parijs te zien is. Hoofdstad van Milos is Plaka, ook wel Milos genoemd. Het is de moeite waard om hier een zonsondergang mee te maken. Als u hier bent dan moet u zeker ook het archeologisch museum van Milos bezoeken om een reconstructie van het beeld van Aphrodite te zien. Andere bezienswaardigheden zijn de catacomben bij het dorp Tripiti, uit de eerste Christelijke jaren. Mooie stranden zijn die van Pollonia, Adamanta, Agia Kiriaki, Provata en Paliochori.

Adamas (Adamantas)

Adamas is samen met Pollonia, het populairste toeristische plaatsje van het eiland Milos. Adamas, ligt in het oosten van de grote baai van Milos. Hier bevindt zich de haven van Milos. Adamas is een zeer levendige en gezellige stad. Hier zijn vele cafés, restaurants, hotels, bars, winkeltjes, supermarkten, ijssalons, autoverhuurbedrijven, snackbars en musea.

Pollonia

Het zandstrand van Pollonia is erg geliefd en aan het vissershaventje zijn veel leuke terrassen met traditionele Griekse tavernes en gezellige cafeetjes. Aan beide uiteinden van de baai staan mooie, typisch Griekse kerkjes, rechts de kerk van Agia Paraskevi en links, aan de kant van het strand, de kerk van Agios Nikolaos.

Bezienswaardigheden op Milos

 • De talrijke zandstranden van Milos. Misschien wel de mooiste stranden van de Egeïsche zee.
 • Plaka, de hoofdstad van Milos.
 • Het archeologisch museum van Milos waar een reconstructie van Aphrodite te zien is.
 • De oude stad van Milos dat zich tussen Plaka en Klima bevond. Hier zult u de ruines van een oud Romeins theater vinden.
 • De catacomben uit de eerste Christelijke jaren. De lengte van deze catacomben is ongeveer 185 meter lang. De eerste tijd kwamen de Christenen zich hier verschuilen. Later is het een groot kerkhof geworden waar naar schatting 2000 Christenen begraven zijn.
 • Adamantas (Adamas) de haven van Milos en de belangrijkste kerk van Milos de Agia Triada uit de 17e eeuw. Hier zijn Post-Byzantijnse ikonen gevonden.
  Zefiria, de middeleeuwse hoofdstad van Milos. Aan het einde van de 18e eeuw is deze stad verlaten door de inwoners omdat er na zware aardbevingen giftige gassen uit de grond kwamen.
 • Chivadolimni, Provatas, Agia Kiriaki en Paliochori zijn misschien wel de mooiste stranden van Milos.
 • De oude stad Filakopi, niet ver van de toeristische stad Pollonia. Hier zijn de ruines van 3 oude steden gevonden die tijdens 3 verschillende tijdperken op elkaar gebouwd zijn. Hiernaast zijn de 3 grotten van Papafragka te bezichtigen.
 • De Smaragden grot in het zuiden van het eiland. Deze is alleen per boot bereikbaar is.
 • De “Kleftiko” rotsen.  In de middeleeuwen verscholen de Piraten zich hier achter.

Meer informatie en foto’s van Milos:
NL: https://www.grieksegids.nl/cycladen/milos.php
BE: https://www.grieksegids.nl/cycladen/milos.php