Santorini

Santorini is een van de bekendste Griekse eilanden. Santorini is op zichzelf een uniek geologisch fenomeen, want het eiland dat je vandaag treft is wat er is overgebleven van het oorspronkelijke eiland, Strongyli (wat Ronde betekent). Strongyli is naar de bodem van de zee is gezonken na een uitbarsting van de vulkaan tijdens de zestiende eeuw voor Christus. Dit was een van de krachtigste uitbarstingen in de geschiedenis van de aarde: driekwart van het eiland werd ondergedompeld en vormde de Caldera van vandaag. Bovendien was de belangrijkste nasleep van die uitbarsting de vernietiging van de Minoïsche paleizen op Kreta. Santorini heeft een oppervlakte van 73 km2, de kustlengte is 69,5 km en op het eiland wonen ongeveer 15.000 inwoners. Santorini is het meest zuidelijke eiland in de Cycladen-groep. Het eiland Santorini bestaat eigenlijk uit een groep eilanden bestaande uit Thira, Thirasia, Aspronisi, Palaia Kameni en Nea Kameni (Kameni betekent verbrand). Het architecturale erfgoed van het eiland is opmerkelijk goed bewaard gebleven in Fira en Oia, evenals in andere dorpen in het binnenland.

Santorini Cycladen

De geschiedenis van Santorini

Een belangrijke prehistorische beschaving bloeide op het eiland, voornamelijk tijdens de Midden-Cycladische periode, en werd verwoest door de vulkaanuitbarsting. Na verloop van tijd werd het eiland herbevolkt en bloeide het op tijdens de Hellenistische en Romeinse tijd. Later namen de Venetianen het eiland over en bleven daar eeuwenlang. In de afgelopen decennia heeft Santorini een enorme groei van het toerisme gekend. Toch is het eiland nog steeds zo aantrekkelijk gebleven als altijd, met geheimen en plaatsen van ongerepte natuurlijke schoonheid die nog moet worden ontdekt, om nog te zwijgen van de prachtige zonsondergang waarvoor Santorini over de hele wereld bekend is. Lokale wijn is beroemd en de wijngaarden van het eiland produceren het sinds de oudheid. De druivensoorten die hier worden gekweekt zijn Asyrtiko, Athiri, Aidani, Mandilaria (rood) en Mavrotragano (rood). De kwaliteit van de Vinsanto-wijn is uitzonderlijk en wordt geproduceerd door twee variëteiten te mengen: Asyrtiko en Aidani.

De mooiste stranden van Santorini

Santorini heeft als het ware opvallende stranden. Het zand is namelijk zwart en dat komt door de vulkaanuitbarstingen uit het verleden. Verder zijn er kiezelstranden. De bekendste stranden zijn: Kamari, Baxedes, Ammoudi, Perissa, Monolithos, Kokkini paralia en Armeni. Het water is diep. De opvallende rode rotsen zult u in Kamari, Kokkini Paralia (rode strand) en Perissa vinden. Een wit strand zult u in Vlichada treffen.

De bezienswaardigheden van Santorini

Santorini is speciaal. Een bezoek in Santorini zal onvergetelijk zijn. Waar u zeker een bezoek moet brengen:

Fira

Fira is de hoofdstad van Santorini en een van de meest betoverende steden in Griekenland, gebouwd op een indrukwekkende locatie op de top van steile kliffen. Het stadje werd gesticht in de late 18e eeuw en is gebouwd in de traditionele Cycladische bouwstijl. Een rondleiding door Fira is een unieke ervaring: pittoreske wijken, sneeuwwitte huizen, kerken met lichtblauwe koepels, drukke steegjes met winkels, cafetaria’s en restaurants, die – bijna allemaal – een adembenemend uitzicht op de caldera bieden. Het dorp Firostefani ligt op het hoogste niveau van de stad en biedt de bezoeker een werkelijk adembenemend uitzicht op de zonsondergang.

Oia

Oia is een van de toplocaties, niet alleen van Santorini maar van heel Griekenland. Het is een dorp met een verbazingwekkende schoonheid dat 10 km ten noordwesten van Fira ligt. Het is een bijzonder dorp omdat het grootste deel gebouwd is op steile kliffen met huizen gedeeltelijk in de rots gehouwen. Voor veel bezoekers, is de naam van Oia verbonden met adembenemende zonsondergangen; het is de ideale plek voor om elke avond naar de zonsondergang te kijken en te genieten. Oia is ideaal omdat men via de trappen naar het strand van Armeni (286 trappen) en Ammoudi (214 trappen) kan wandelen.

Kamari

Kamari is de bekendste badplaats van Santorini. Het ligt ten oosten van de hoofdstad van Santorini, Fira.
Toeristen die ’s avonds genieten van de zonsondergang in Fira, Imerovigli en Firostefani komen overdag naar Kamari om aan het strand te genieten en een hapje te eten bij een van de vele tavernes aan het strand. Er zijn veel souvenirwinkels en op de boulevard bevinden zich veel restaurants, tavernes, bars en cafés.

PIRGOS

Pirgos is een leuk dorpje, gebouwd aan de helling van de berg van Profitis Ilias. Een uitzicht naar heel Santorini is van hieruit mogelijk.

AKROTIRI

Hier zijn de archeologische opgravingen geweest waar de resten uit de Minoische tijd aangetroffen zijn. Pas in 1967 is Akrotiri ontdekt, dat onder de grond eeuwen lang verstopt zat. Akrotiri was een kleine stad met huizen van twee en zelfs drie verdiepingen. Hier werd ook de beroemde muurschildering van “de kleine boxers” ontdekt.

De wetenswaardigheden van Santorini

Als u op Santorini bent dan zult u waarschijnlijk ook lokale specialiteiten willen proeven. Fava (soort puree van speciale bonen), witte aubergines en tomatokeftedes (soort gehaktballen in tomatensaus) zijn de bekendste. Natuurlijk mag de lokale lekkere wijn niet ontbreken.

Vakantie Santorini

Ben je op zoek naar een vakantie naar Santorini? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Santorini.

Meer over Santorini
https://www.grieksegids.nl/cycladen/santorini.php
https://www.grieksegids.be/cycladen/santorini.php
www.eilandsantorini.nl
www.landenkompas.nl/santorini