Amorgos

Amorgos wordt ook wel het eiland van “The Big Blue”, een film van Luc Besson die hoofdzakelijk op Amorgos is opgenomen. Het heeft een oppervlakte van 121 km2, de lengte van de kustlijn is 112 km en er wonen op het eiland een kleine 2000 inwoners.

Het ligt aan de meest oostelijke rand van de Cycladen en heeft een bijzonder karakter. Het bergachtige landschap met indrukwekkende steile berghellingen en teeltterrassen, de steile rotsen langs de kust in het zuidelijke deel en de schilderachtige baaien met prachtige zeekusten in het noordelijke deel van het eiland, vormen de topografie van Amorgos. De hoogste top van het eiland is de berg Krikellos (821 m.).

Amorgos

Het eiland is al sinds de prehistorie bewoond en bloeide tijdens de Cycladische periode. In die tijd ontwikkelde Amorgos een bloeiende handel, de zeevaart en de kunst. Drie belangrijke oude steden bestonden op het eiland, Minoa, Arkesini en Aigiali. Tijdens de Romeinse tijd was Amorgos een ballingsoord. Het klooster Panagia Chozoviotissa, het belangrijkste monument op Amorgos, werd gebouwd tijdens de Byzantijnse periode. Tijdens de Frankische overheersing leed het eiland talrijke invasies, en in de 16e eeuw werd het eiland door de Turken bezet.

Amorgos nam deel aan de Griekse revolutie tegen het Ottomaanse Rijk in 1821. De traditionele Cycladische bouwstijl zie je terug in alle dorpen van het eiland, waar lokale gebruiken en een bekende muzikale traditie nog tot stand wordt gehouden.

Er is een dicht netwerk van wandelpaden dat wandelaars in staat stelt al wandelend monumenten te bezoeken en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

Bezienswaardig

Katapola
Katapola is de belangrijkste haven van het eiland, met prachtige witte huizen, traditionele cafés, taverna’s en restaurants. Onder Katapola vallen de wijken Katapola, Rachidi en Xylokeratidi dat allen rondom een baai liggen. De kerk van Panagia Katapoliani is gebouwd op de ruïnes van een vroegchristelijke basiliek. Katapoliani bron ligt aan de haven. Verderop ligt de heuvel Mountoulia waar de ruïnes van de oude Minoa te zien zijn, een kolonie van de bevolking van het eiland Kreta. Op deze locatie zijn overblijfselen van een fort en van de tempel van Dionysus (of Apollo) gevonden.

Aigiali
Het is de tweede haven van het eiland, gebouwd aan de zuidkant van een zandstrand. Mooie nabijgelegen dorpen zijn Langada, Tholaria en Potamos. Op het stand zijn ruïnes van Romeinse baden te zien. De citadel van het oude Aigiali ligt op een heuvel, terwijl in het gebied rond de Akropolis de bezoeker verspreide stukken cirkelvormige en rechthoekige torens uit de Hellenistische periode kan zien. Het pittoreske dorpje Langada heeft elementen van de traditionele architectuur behouden. Agios Theologos ‘Byzantijnse kerk ligt ten noordoosten van Lankada; het is 200 jaar ouder dan het klooster van Panagia Hozoviotissa.

Panagia Chozoviotissa
Het Byzantijnse klooster van Panagia Hozoviotissa, ligt op 2,5 km ten noordoosten van Chora. Dit unieke klooster, is gebouwd tegen  imposante rotsen, 300 m. boven het zeeniveau. Volgens één versie werd het klooster gesticht door de Byzantijnse keizer Alexios I Komnenos in 1088, toen het icoon van Panagia op een miraculeuze manier in Amorgos aanspoelde, gestuurd door een vrouw uit het plaatsje Hozovo in Palestina tijdens de periode van de Beeldenstorm. Volgens een andere versie werd het klooster in de 9e eeuw gesticht door monniken uit Palestina en werd het later gerenoveerd door keizer Alexios I Komnenos. In de sacristie van het klooster zijn er waardevolle heilige voorwerpen, behalve het icoon van Panagia (Heilige Moeder), dat wordt beschouwd als geschilderd door Lucas de Evangelist.

Meer informaties over Amorgos:
Amorgos GriekseGids.nl
Amorgos GriekseGids.be
Amorgos reisverslag (eilandamorgos.nl)

Vakantie Amorgos

Ben je op zoek naar een vakantie naar Amorgos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Amorgos.