Naxos

NAXOS. Naxos, het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen. Naxos ligt ongeveer in het midden van de Egeïsche archipel. Al in de mythologie wordt Naxos vermeld en laat daarna duidelijke sporen na in de geschiedenis en komt vooral in het Cycladische tijdperk tot bloei.

Naxos stad (Chora)

Naxos is een van de mooiste Cykladen stadjes. Vanaf de haven tot bovenaan bij het Venetiaanse kasteel zal de bezoeker onder de indruk blijven van de smalle steile straatjes en de oude stenen huisjes. De prachtige zandstranden, de schilderachtige dorpjes en het grote aantal bezienswaardigheden in combinatie met de goede toeristische infrastructuur trekken elke zomer een groot aantal bezoekers.

Agios Prokopios

Agios Prokopios ligt vijf kilometer ten zuidwesten van Naxos stad en is samen met het gezellige Agia Anna, één van de populairste badplaatsen op het eiland Naxos. Hier vindt je de meeste hotels, studio’s en appartementen van het eiland. Het prachtige goudgele strand strekt uit tot aan Agia Anna.

Agia Anna

Agia Anna is Naast Agios Prokopios één van de populairste badplaatsen op Naxos.
Hier, aan het strand, zijn vele hippe beachbars, visrestaurants, taverna’s en cafeetjes. Ook zijn er leuke souvenirwinkels, hotels en appartementen.

Leuke dorpjes op Naxos

Apiranthos, Chalkio en Filoti zijn drie leuke dorpjes die zonder twijfel de moeite waard zijn om te bezoeken. In Airanthos kun heerlijk door de smalle steegjes en over de trappen rondslenteren. De pittoreske huisjes zijn tegen elkaar aan gebouwd en de smalle steegjes lopen vaak onder de huizen door.

Chalkio ligt op een vruchtbaar bergplateau tussen olijfbomen en allerlei fruitbomen. Het dorp ziet er schattig uit en een wandeling door de smalle steegjes en kleine pleintjes is zeer aangenaam.

Filoti ligt op 18 kilometer van Naxos stad (Chora), aan de voet en op de hellingen van de berg Zeas
(of Za), op ongeveer 400 meter hoogte. In het dorp bevindt zich de kerk van de Heilige Moeder van Filiotissa die in de 18e eeuw is gebouwd.

Vakantie Naxos

Ben je op zoek naar een vakantie naar Naxos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Naxos.

Wetenswaardigheden en bezienswaardigheden Naxos

 • Het hoogste berg van Naxos heet Za (of Zeus). De oude Grieken geloofden dat Dionysus hier geboren was en dat Zeus vanuit Naxos de Olympus is gaan veroveren.
 • Naxos staat bekend om haar specialiteiten zoals kaas, honing maar ook de lekkere citruslikeur.
 • Het archeologisch museum van Naxos waar heel veel kunstwerken te zien zijn van de oude Cycladische beschaving.
 • Het kasteel op de top van de heuvel van de hoofdstad van Naxos. Bezoek dit kasteel tegen het einde van de middag om van de zonsondergang te genieten.
 • De kerk van Panagia Vlacherniotissa.
 • De zandstranden aan het zuiden van Naxos eiland. Men zegt dat zuid Naxos een en al zandstrand is. De bekendste zijn Aliko, Megali en Mikri Vigla, Agia Anna, Kastraki en Parthenos.
 • Het klooster van Agios Eleytherios bij Ano Sagkri.
 • De tempel van Demeter uit de 6e eeuw voor Christus.
 • Voor wandelaars is Naxos een uitstekend eiland om te bezoeken.
 • Het dorpje Filati dat amfitheatrisch gebouwd is aan het voet van de berg Za.
 • De grot van Aria is te voet te bereiken vanuit Filoti. Vondsten uit Aria worden bewaard in het museum van Apiranthos. Apiranthos is een dorp waar veel Byzantijnse kerken te zien zijn. Apiranthos is erg beinvloed door de Kretenzische stijl. Een bezoek aan Apiranthos is de moeite waard, inwoners dragen hier vaak traditionele klederdrachten en hebben een eigen dialect. De inwoners van Apiranthos zijn uit Kreta afkomstig.
 • Komiaki, het hoogst gelegen dorp van Naxos met uitstekend uitzicht over de zee.
 • De Apollo tempel.Links:
  https://www.grieksegids.nl/cycladen/naxos.php
  https://www.grieksegids.be/cycladen/naxos.php
  Landenkompas Naxos
  Eiland Naxos