Andros

Andros is het meest noordelijke eiland van de Cycladen. Het heeft de naam gekregen van de eerste inwoner uit de oudheid die Andros heette. Het eiland bevindt zich op 10 kilometer afstand van Evia en is ongeveer 380 km2 groot. De gelijknamige hoofdstad wordt ook wel Chora genoemd. Hier vind je de Cycladische stijl terug gecombineerd met de Neoklassieke stijl. Ben je op Andros dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Archeologisch museum en het Museum voor moderne kunst.

Het hele jaar door worden er op Andros leuke evenementen georganiseerd. Vaak hebben deze evenementen te maken met de zee en ook met het Orthodoxe geloof; de meeste gezinnen op Andros hebben zeemanslui in hun midden en zijn erg gelovig. Volgens de legende werd in de oudheid de God van de wijn Dionysus geƫerd. Men zegt dat tijdens de feesten ter ere van Dionysus er wijn in plaats van water uit een bron stroomde.

Andros Cycladen

De grootste haven van Andros ligt niet bij stad Andros zelf maar aan de westkust bij het plaatsje Gavrio. Hier tref je het mooie kasteel van Agios Petros. Wat opvallend is op dit eiland zijn de verschillende kloosters die ieder op zich een indrukwekkend verhaal hebben.

Als je van zwemmen houdt dan moet je zeker een bezoek aan Paraporti, Batsi, Vitali en Gavrio brengen. Andros heeft voldoende accommodaties om toeristen op te vangen. Toch is het hier minder druk dan op andere Cycladische eilanden. De baai van Fellos heeft een heel erg mooi zandstrand. In het noorden is Batsi het meest toeristische plaatsje en dat komt o.a door het beroemde zandstrand dat zich daar bevindt.

Bezienswaardigheden: De kerk uit de 13e eeuw de Panagia Palatiani, de kerk van Agios Michail uit 1158 in Mesaria, het klooster van Agios Nikolaos uit de 18e eeuw, de kerk van Taxiarchis uit de 12e eeuw en het klooster van Zoodochoe Pigis uit de 14e eeuw dat zich op de top van de heuvel Kapsorachi bevindt op meer dan 300 meter hoogte.

Feesten: Op 15 augustus is er het feest van Panagia (Heilige Moeder) in de stad Andros zelf. Op 17 juli is het volksfeest van Agia Marina in Apikia. Op 6 augustus het volksfeest van Sotiras in Varsaria.

Meer informatie en foto’s van Andros:
www.grieksegids.nl/cycladen/andros.php
www.grieksegids.be/cycladen/andros.php
www.eilandandros.nl