Paros

Paros ligt in het centrum van de Cycladen, en wordt beschouwd als een van de meest populaire vakantiebestemmingen met een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid, uitgestrekte zandstranden, kristalheldere zeewater en een prachtig landschap. Het eiland heeft een oppervlakte van 195 km2, de lengte van de kustlijn is 12 0km. Paros is een kosmopolitische vakantiebestemming met een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur. Historisch gezien diende het eiland Paros als een administratief en commercieel centrum van de Egeïsche Zee en was vaak een twistappel voor vele veroveraars (Romeinen, Byzantijnen, Franken, Venetianen en Turken), die allemaal hun sporen nalieten op het eiland. De ruïnes in de archeologische vindplaatsen en de belangrijke historische monumenten over het hele eiland getuigen van de grote welvaart van het eiland in het verleden. Paros was in de oudheid beroemd om zijn marmer en leverde het materiaal voor het maken van vele beroemde monumenten. Dit eiland is de plaats van oorsprong geweest van beroemde oude Griekse beeldhouwers, schilders en dichters.

Paros Cycladen

Parikia
Parikia (Paroikia) is de hoofdstad van het eiland Paros, een zeer mooie Cycladische stad, gebouwd op de plaats van een oude nederzetting. Parikia is in 1668 door de Turken verwoest. Ruïnes uit neoklassieke en middeleeuwse perioden zijn te zien tussen de kleine witte kubusvormige huizen. In de zomer worden de smalle straatjes van de traditionele oude stad gevuld met mensen die genieten van de sfeer, de ontelbare winkels, tavernes en restaurants.

Wat moet je in Parikia zien?

– De kerk van Panagia Ekatontapyliani of Panagia Katapoliani, een van de belangrijkste monumenten van de vroegchristelijke periode in Griekenland. Volgens de overlevering betekent de naam Ekatontapyliani dat de kerk dat 100 poorten heeft, 99 zichtbare en een geheime (of in het geval van de naam Katapoliani, omdat deze zich in het lagere deel van de stad bevindt). Dit architecturale complex dateert uit het midden van de 6e eeuw na Christus, terwijl oudere muurschilderingen in het vroegchristelijke complex dateren uit de 7e tot de 8e eeuw. Ekatontapyliani Kerk lijkt op een klooster, met een binnenplaats, cellen voor monniken en opmerkelijke zijkapellen. Bezoek in alle opzichten de doopkapel (4e eeuw), want het is het best bewaarde in het orthodoxe oosten; breng ook een bezoek aan het Byzantijnse museum en zijn opmerkelijke tentoonstellingen.
– Bezoek het Venetiaanse kasteel (13e eeuw), gelegen op een kleine heuvel in het centrum van de traditionele oude stad. Een verdedigingstoren en de zuidelijke en oostelijke delen van de muren zijn nog steeds te zien.
– De Agios Konstantinos kerk (17e eeuw) gelegen in het kasteel, gebouwd in een opmerkelijke architectonische stijl, een van de mooiste in Cycladen.
– Bezoek het traditionele centrum van Parikia waar je veel winkels, cafés en restaurants vindt met een bijzonder interessante eilandstijl en neoklassieke architectuur.

Naoussa
Naoussa is het meest pittoreske dorp van Paros en een van de meest populaire bestemmingen, met kleurrijke vissersboten, traditionele witte huizen en smalle straatjes met cafetaria’s, visrestaurants, bars en clubs. Bezoek het Venetiaanse kasteel, bij de ingang van de kleine haven, een centrale ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers.

Lefkes
Lefkes is een bijzonder schilderachtig bergdorp, omgeven door weelderige vegetatie. De lokale neoklassieke architectuur heeft prachtige pleinen en smalle straatjes geplaveid met marmer. Het is gebouwd op de hoogste locatie van Paros en biedt een fantastisch uitzicht over het eiland en de zee.

Vakantie Paros
Ben je op zoek naar een vakantie naar Paros? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Paros.

Meer informatie over Paros
www.grieksegids.nl/cycladen/paros.php
www.grieksegids.be/cycladen/paros.php
www.eilandparos.nl