Mykonos

MYKONOS. Mykonos trekt een groot aantal toeristen van over de hele wereld. De lage rotsachtige heuvels zijn samen met de betoverende stranden kenmerkend voor het landschap.

Chora, de schilderachtige haven waar luxe jachten en vissersbootjes harmonisch naast elkaar liggen, ziet er anders uit dan de meeste stadjes van de Egeïsche zee die amfitheatrisch tegen de hellingen zijn gebouwd. Terwijl Chora zich vlak uitstrekt en een onverbrekelijk esthetisch geheel vormt met de omgevende natuur.De witgekalkte straatjes worden gesierd door helderwitte vierkante huizen met felgekleurde deuren, houten luiken en balkons. De kleine maar mooie kerken, schilderachtige restaurantjes en winkeltjes met folkloristische artikelen en kunstvoorwerpen geven Chora een karakteristiek uiterlijk. Op de kleine verhoging bij Kastro bevindt zich het kerkencomplex van Paraportiani, dat door duizenden lagen witkalk van de scherpe vormen is ontdaan en erkend als nationaal monument.

Mykonos Cycladen

Bijzonder schilderachtig en interessant zijn overigens ook de middeleeuwse huizen van Kastro die als het ware boven op de zee staan en aan hun westkant een wal vormen. Grijsgroene rotsen begroeid met cactusvijgen, velden vol wilde bloemen waar tussen witgekalkte boerenhuisjes staan en kapelletjes of windmolens kenmerken het binnenland van Mykonos.

Het veelbezochte Mykonos heeft alle kenmerken van een modern vakantieverblijf voor diegenen die van een kosmopolitisch dag en nachtleven houden. Maar er zijn ook rustige plekjes voor wie houdt van een kalmere vakantie. Fantastische gouden zandstranden verwelkomen elke zeeaanbidder.

Bezienswaardigheden op Mykonos zijn o.a. een archeologisch museum met grafvondsten uit Rinia, beelden en aardewerk, een volkenkundig museum met meubelcollecties, iconen, beelden en allerlei traditionele muziek instrumenten en er is een interessant scheepvaartmuseum.

In Ano Mera, het andere stadje van het eiland, 8 km van Chora, is het Panajia Toerliani klooster van belang door de waardevolle kerkgeraden, houtsnijwerken, priestergewaden en borduurwerken. Ook is er een karakteristieke klokkentoren en een marmeren bron in de hof. Mykonos beschikt over goede stranden. De belangrijkste zijn Plati Yalos, Paradise Beach, Super Paradise Beach en Elia. Mykonos is ook één van de bekendste homocentra in de Middellandse Zee. ’s Avonds verandert Mykonos in een bruisend eiland, Mykonos biedt de beste uitgaansmogelijkheden van heel Griekenland.

Liefhebbers van de antieke cultuur kunnen vanaf Mykonos naar het nabijgelegen eiland Delos gaan. Delos is een klein onbewoond eiland op 2,5 km ten zuidwesten van Mykonos. Het was de geboorteplaats van de God Apollon; de God van het licht en de muziek en het hele eiland was voor de Grieken één van de heiligste plaatsen in hun wereld. Delos kwam later in verval, maar in de 19de eeuw hebben archeologen de oude resten weer aan de oppervlakte gebracht.

Vakantie Mykonos

Ben je op zoek naar een vakantie naar Mykonos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Mykonos.

Mykonos links

Eiland Mykonos NL
Mykonos Grieksegids.nl
Mykonos GriekseGids.be
Landenkompas Mykonos