Tinos

TINOS. Tinos is het eiland van de Heilige Maria, het eiland van de “Megalochari” wat letterlijk “Met grote gave” betekent. Iedere 15e augustus van het jaar komen duizenden gelovigen hier naar toe, het is een echt pelgrimsoord. Het wordt door de Grieken beschouwd als een heilig eiland en er staan wel 800 kapellen. De Kerk “Panagia Evangelistria” is in 1823 gebouwd op de plek waar de icoon van de Heilige Maria gevonden is. Deze icoon zou het werk van Apostel Lucas moeten zijn. In de kapel waar hij is opgegraven bevindt zich ook de “Zoödochos Pigi” (“de Bron die Leven geeft”) en men gelooft dat het water van die bron een helende werking zou hebben.
Tinos is het derde grootste eiland van de Cycladen (na Andros en Naxos), heeft oppervlakte van ca. 195 km² en herbergt ongeveer 8.000 inwoners. Tinos is een typisch Cycladisch eiland met witte traditionele huisjes en mooie stranden. De haven van Tinos wordt gekenmerkt door de vele kleine taverna’s en ouzeri’s. Op kleine afstand van de haven zijn er een aantal mooie stranden Agios Sostis, Agios Fokas. Opvallend zijn ook de talrijke duiventillen op het eiland.

Tinos-stad

Tinos stad (Chora)

Tinos-stad is tegenwoordig een moderne en leuke stad met veel mooie gebouwen. Er zijn gezellige pleintjes en straatjes met tavernes en restaurants. In Tinos stad bevindt zich het archeologisch museum en het museum van de kunstenaars uit Tinos en de Panagia Evangelistria Kerk of de kerk van de Heilige Moeder Maria. Ieder jaar komen er duizenden gelovigen op de kerk af voor een bedevaart. Je kunt hier dan een bijzonder tafereel beschouwen. Bedevaartgangers gaan kruipend op handen en knieën over de straat, vanaf de haven en dan de hoge trappen op naar de kerk.

Tinos Panagia Evangelistria Kerk

Volakas

Volakas of Volax is een piepklein dorpje, 10 kilometer ten noordwesten van Chora.
Dit dorpje staat  bekend om de rondvormige granieten rotsen die hier in de hele omgeving te vinden zijn. Deze rotsen zijn gevormd na vulkanische uitbarstingen duizenden jaren geleden, maar volgens de Griekse mythologie zijn dit de stenen die de Titanen en Giganten naar elkaar toe wierpen tijdens hun ruzies.
De huisjes zien er schattig uit en een wandeling door het dorp is zeker de moeite waard. De inwoners van Volakas, staan in Griekenland bekend om de productie van traditionele rieten manden. In het dorp zijn een aantal taverna’s en winkeltjes en er is een openluchttheater waar in de zomer voorstellingen worden gegeven.

Vakantie Tinos

Ben je op zoek naar een vakantie naar Tinos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Tinos.

Bezienswaardigheden op Tinos:

 • De kerk Panagía Evangelístria en de musea, die dicht bij deze kerk liggen.
 • Het Tiniotissa klooster.
 • het pittoreske dorp Pyrgos.
 • Het Byzantijnse klooster “Moní Kechrovounío”(12e eeuw)
 • Het archeologisch museum in Tinos
 • De Exobourgo berg.
 •  Kionia; de fundamenten van het Hellenistische Poseidon heiligdom.
 •  Het nonnenklooster van Kehrovounios, dat tot op heden nog bewoond is.Meer infroramtie en foto’s van Tinos
  https://www.grieksegids.nl/cycladen/tinos.php
  https://www.grieksegids.be/cycladen/tinos.php