Santorini

Santorini, het beroemde Cycladen eiland, verschilt van de rest van de archipel doordat het is ontstaan door de werking van de vandaag de dag dode vulkaan. Vooral het landschap aan de westkant van het eiland is erg imposant met de enorme uit het water rijzende, steile klippen,waarvan de toppen worden gesierd met helderwitte huisjes. De steile kusten in het westen lopen uit op eindeloze kiezel en zandstranden. Vanaf de haven Skala, kan de bezoeker naar het hoofdstadje Fira klimmen, te voet of per per ezel! Van groot belang is het museum met prehistorische vondsten en een grote collectie aardewerk uit de 7e eeuw voor Chr. Het uitzicht van Fira naar de Kamenes, de twee kleine eilandjes tegenover Santorini, is magisch. Er zijn dagelijks boottochtjes naar deze eilanden. Hoofdstad van Santorini is dus Fira en het uitzicht naar het westen is prachtig. De huizen van Fira maken indruk door hun architectonische stijl. Het is hier erg gezellig en de witte steegjes zijn wereldbekend. Leuke terrasjes met taverna’s, bars, winkeltjes en kerkjes geven Santorini een eigen sfeer en stijl.  Het oostelijke gedeelte van het eiland is vlak. Santorini is ook wel achteruitgegaan omdat het eigenlijk te toeristisch is geworden. De meest toeristische plaatsen zijn behalve Fira, Firostefani en Imerovigli. Hier kunt u misschien de mooiste zonsondergang van Griekenland meemaken.

De geschiedenis van Santorini

Santorini wordt sinds het jaar 3000 voor Christus bewoond. De bewijzen hiervan zijn de archeologische vondsten, die in Akrotiri zijn ontdekt. Hier vond men bewijzen dat de beschaving van Santorini nauw verband had met het Minoische Kreta. De muurschilderingen lijken op de schilderingen die in Knossos en Festos op Kreta zijn ontdekt. Vroeger heette het eiland “Stroggili”, wat “ronde”, “cirkelvormige” betekent. Voor de grote uitbarstingen was Santorini helemaal rond. In 1450 voor Christus, na de grote uitbarsting, heeft het eiland de huidige vorm gekregen. Het was in die tijd dat de Minoische beschaving verwoest werd door de 100 meter hoge golven die op Noord Kreta terecht kwamen. Sommigen zijn van mening dat die uitbarsting ook het einde en de verdwijning betekende van “Atlantis”.

De 11e eeuw voor Christus verschijnen de Doriers, die in die tijd “Thira” als leider hadden. Hij gaf aan het eiland zijn naam die tot de dag van vandaag door de Grieken zelf heel veel gebruikt wordt. De naam “Santorini” is van Agia Irini (Santa Irini) afgeleid, de geliefde beschermheilige van het eiland. De eilandjes Kameni en Thirasia zijn in de 3e en 2e eeuw voor Christus ontstaan na kleinere uitbarstingen van de vulkaan van Santorini. De laatste zware aardbeving dateert uit 1956 toen de meeste huizen op Santorini totaal verwoest werden.

De mooiste stranden van Santorini

Santorini heeft als het ware opvallende stranden. Het zand is namelijk zwart en dat komt door de vulkaanuitbarstingen uit het verleden. Verder zijn er kiezelstranden. De bekendste stranden zijn: Kamari, Baxedes, Ammoudi, Perissa, Monolithos, Kokkini paralia en Armeni. Het water is diep. De opvallende rode rotsen zult u in Kamari, Kokkini Paralia (rode strand) en Perissa vinden. Een wit strand zult u in Vlichada treffen.

De bezienswaardigheden van Santorini

Santorini is speciaal. Een bezoek in Santorini zal onvergetelijk zijn. Waar u zeker een bezoek moet brengen:

OIA: Oia is ideaal omdat men via de trappen naar het strand van Armeni (286 trappen) en Ammoudi (214 trappen) kan wandelen.

PIRGOS: Pirgos is een leuk dorpje, gebouwd aan de helling van de berg van Profitis Ilias. Een uitzicht naar heel Santorini is van hieruit mogelijk.

AKROTIRI: Hier zijn de archeologische opgravingen geweest waar de resten uit de Minoische tijd aangetroffen zijn. Pas in 1967 is Akrotiti ontdekt, dat onder de grond eeuwen lang verstopt zat. Akrotiri was een kleine stad met huizen van twee en zelfs drie verdiepingen. Hier werd ook de beroemde muurschildering van “de kleine boxers” ontdekt.

De wetenswaardigheden van Santorini

Als u op Santorini bent dan zult u waarschijnlijk ook lokale specialiteiten willen proeven. Fava (soort puree van speciale bonen), witte aubergines en tomatokeftedes (soort gehaktballen in tomatensaus) zijn de bekendste. Natuurlijk mag de lokale lekkere wijn niet ontbreken.

Meer over Santorini
https://www.grieksegids.nl/cycladen/santorini.php
https://www.grieksegids.be/cycladen/santorini.php
www.eilandsantorini.nl
www.landenkompas.nl/santorini